Nederlandse Bevrijdingsverhalen worden vereeuwigd in de Stad der Bevrijding

19/04/2024

Nederlandse Bevrijdingsverhalen worden vereeuwigd in de Stad der Bevrijding

Nederlandse Bevrijdingsverhalen worden vereeuwigd in de Stad der Bevrijding

Zend het Bevrijdingsverhaal van jouw familie of van de laatste generatie ooggetuigen in op Bevrijdingsverhalen.nl 

In de aanloop naar 80 jaar Vrijheid in 2025 is de harde realiteit dat er steeds minder ooggetuigen (burgers en veteranen) die de bevrijding in 1945 hebben meegemaakt onder ons zijn. Hun impactvolle verhalen over de bevrijding leren ons vandaag en in de toekomst over vrede, veiligheid en vrijheid. Deze persoonlijke verhalen mogen niet verloren gaan. Daarom is vanochtend de Nationale Databank Bevrijdingsverhalen gelanceerd in Wageningen, Stad der Bevrijding. Iedereen kan op Bevrijdingsverhalen.nl het verhaal van een dierbare inzenden of een ooggetuige van de laatste generatie die nog onder ons ondersteunen bij het vereeuwigen van zijn of haar ervaringen. Al deze verhalen worden, na een controle op feitelijkheden, publiekelijk toegankelijk in de online databank. Zo wordt Bevrijdingsverhalen.nl op termijn een weerspiegeling van alle persoonlijke ervaringen tussen september 1944 tot en met augustus 1945 (de bevrijding van Nederlands-Indië). En kan het publiek, van geïnteresseerden tot scholieren, geïnspireerd raken door deze verhalen en ze tot in lengte der jaren delen. Bevrijdingsverhalen.nl is onderdeel van Wageningen45. 

 

De Nationale Databank Bevrijdingsverhalen werd vanochtend gelanceerd op de plek waar in 1945 de capitulatie werd onderhandeld, in Hotel de Wereld op het 5 Mei Plein in Wageningen. Burgemeester Floor Vermeulen lanceerde de website samen met de 103-jaar oude WOII-veteraan meneer Geneuglijk, directeur van Wageningen45, Chris Janssen en een groep middelbare scholieren. De lancering werd live uitgezonden door WNL Goedemorgen Nederland, in deze uitzending riep burgemeester Vermeulen heel Nederland op om het gesprek over de bevrijding met familie en dierbaren aan te gaan. “Er schuilen nog veel onvertelde verhalen in gedachten en bijvoorbeeld in schrift ergens op zolder. Het vereeuwigen van die verhalen is waardevol voor toekomstige generaties. Wanneer we in 2045 100 jaar vrijheid herdenken, zijn deze verhalen dé manier om de impact van de bevrijding voelbaar te maken”. 

 

Impactvolle verhalen

Persoonlijke verhalen over de bevrijding zijn per definitie impactvol én divers. De lange periode van onvrijheid en het leed dat hier in veel gevallen mee gepaard ging maakt de overgang rond de bevrijding een moment van ontlading maar ook van herijken. Voor velen was dit een moment van vreugde, vrijheid en plezier.  Maar in veel situaties bleek de bevrijding ook het moment waarop een groot deel van het leed pas aan het licht kwam. Zoals geliefden die niet meer thuis kwamen, een tweedeling in families en het verwerken van trauma’s uit de oorlogstijd. Volgens Chris Janssen, directeur van Wageningen45, is diversiteit een van de krachten van de bevrijdingsverhalen. “Alle verhalen samen vertellen het hele verhaal van onze bevrijding. En leren ons eens te meer dat het verleden niet zwart/wit is: ook in de Bevrijdingsverhalen vind je veel grijstinten. Die nuance is belangrijk om door te geven, zodat nieuwe generaties er weer van kunnen leren’. 

Vereeuwig hier het Bevrijdingsverhaal van jouw familie 

 

Brievenactie ‘Ode aan de Veteranen’ 

Direct na de lancering van Bevrijdingsverhalen.nl vertrok een groep enthousiaste vrijwilligers door het hele land om ruim 60 Nederlandse WOII-veteranen te verrassen met een dankbrief. Deze persoonlijke brieven zijn geschreven door Gelderse scholieren aan alle nog in leven zijnde veteranen die op Nederlands grondgebied hebben gevochten. De afgelopen maanden hebben zij in dit schoolproject ontdekt wat de door de veteranen verworven vrijheden voor hen vandaag de dag betekenen. De vrijwilligers die de brieven, vergezeld van een bos ‘Freedom Flame Tulips', persoonlijk overhandigen, vragen de veteranen naar hun bevrijdingsverhaal om zodat deze ook in de Nationale Databank worden opgenomen. Veteranen uit België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada, Verenigde Staten en Polen krijgen de persoonlijke brief per post vóór 5 mei. 

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag & Verkorte Jaarrekening 2022 / Publicatieplicht ANBI-status 2021

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI