Programma 5 mei

staat in het teken van het koesteren van de vrijheid

Bekijk hier het programma voor 4 mei

Bekijk hieronder het programma voor 5 mei 2023. 

Klik hier voor de line-up van het Bevrijdingsfestival!

 

9.00 uur | Expositie Technova College 'Hedendaagse Verschilmakers'

Wie zijn de nieuwe verschilmakers?
Met die vraag zijn de studenten van het Technova College aan de slag gegaan. Ze zijn op zoek gegaan naar hun verschilmakers, mensen die op kleine of grote schaal in hun leven het verschil hebben gemaakt. Aan de hand van portretten, illustraties of andere creatieve composities nemen zij ons in deze open expositie mee, ieder met een eigen verhaal.

Deze expositie is vandaag nog de hele dag te zien in het Belmonte Arboretum. Benieuwd naar deze verhalen?

Lees meer

11.00 uur | Pad van de Vrijheid

5 mei is Bevrijdingsdag, maar van 11 tot en met 13 mei denken we terug aan de Slag om de Grebbeberg, in de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog.

Lysbeth Beels en Wim Huijser van Stichting Pad van de Vrijheid, organiseren op 5 mei een wandeling op en om de Grebbeberg met als start-/eindpunt de Grebbesluis (Grebbeweg 160), ook te bereiken met bus 50 vanaf busstation Wageningen. Of lekker op de fiets!

Onderweg wordt op diverse plekken stilgestaan bij het verhaal van oorlog en vrijheid.

Lengte: 6 kilometer
Aanvang: 10.30 uur (tot ca. 13.30 uur)
Maximaal 25 deelnemers
Vereist: goede wandelschoenen, regenkleding indien nodig, plus eten en drinken voor onderweg,
Deelname: gratis
Opgeven kan per e-mail: l.beels@wxs.nl

12.00 uur | Nationale Herdenking Capitulaties 1945

De Nationale Herdenking Capitulaties 1945 vindt elk jaar plaats bij het Nationaal Bevrijdingsmonument op het 5 Mei Plein in Wageningen. Deze internationale herdenking bevat meerdere traditionele onderdelen zoals een fly-by van zes historische vliegtuigen, de kranslegging door de Burgemeester van Wageningen en voorzitter van Wageningen45, the Last Post, een minuut stilte, het Wilhelmus tezamen met het hijsen van de Nederlandse vlag en tot slot de vlaggenceremonie waarbij de hymne van Wageningen45 wordt uitgevoerd door het Orkest Koninklijke Marechaussee. Onze stad kan niet wachten om de veteranen weer te eren en te bedanken. De Nationale Herdenking Capitulaties 1945 wordt uitgezonden door onze mediapartners: Omroep Gelderland en de NOS.
 

Lees meer

 

12.35 uur | Bevrijdingsdefilé

Aansluitend aan de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 start het Bevrijdingsdefilé. 

Lees meer

 
 

13.00 uur | Bevrijdingsfestival Gelderland 2023

Het Bevrijdingsfestival Gelderland is onmisbaar in Wageningse straten op 5 mei. Met verschillende podia en een grote variatie aan muziek, kunst en cultuur was er voor alle bezoekers een aansprekend aanbod. Uitgangspunt is: Van massa naar inhoud. Samen met de lokale ondernemers, betrokkenen en initiatiefnemers wordt een zo breed mogelijke programmering neergezet. Van de populaire pop band Goldband op Mainstage tot de terugkeer van het Jaap Meursplein (bij de Patio). 
 
Bekijk hier de programmering van het Bevrijdingsfestival Gelderland 2023

 

13.45 uur | Meet & Greet in Arboretum

De Meet & Greet is ook in 2023 dé plek waar veteranen en bezoekers kunnen genieten van verschillende activiteiten zoals muziekkorpsen, marktkramen en exposities van oorlogsmusea. Daarnaast is het de plek waar alle veteranen, die deelnemen aan het Bevrijdingsdefilé, zich verzamelen en voorbereiden. De Meet & Greet zal weer plaatsvinden in het Belmonte Arboretum, een historisch park op een schitterende locatie. De historische militaire voertuigen die aan het Bevrijdingsdefilé deelnemen, staan opgesteld langs de Generaal Foulkesweg. 

@wageningen45

@wageningen45

Volg @wageningen45

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag & Verkorte Jaarrekening 2022 / Publicatieplicht ANBI-status 2021

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI