Nationale Herdenking Capitulaties 1945

Nationale Herdenking Capitulaties 1945

De Nationale Herdenking Capitulaties 1945 vindt elk jaar plaats bij het Nationaal Bevrijdingsmonument op het 5 Mei Plein in Wageningen. Deze internationale herdenking bevat meerdere traditionele onderdelen. Hieraan is sinds 2021 een nieuwe draad toegevoegd, om ook de jeugd en daarmee onze toekomst een plek te geven: de Brievenactie. Leerlingen van Scholengemeenschap Pantarijn in Wageningen, Montessori College Nijmegen en Veluws College Walterbosch hebben persoonlijke brieven geschreven aan de geschreven aan zo'n 290 WOII-veteranen, verdeeld over acht geallieerde landen. Een bedankbrief voor de persoonlijke betrokkenheid van desbetreffende veteraan tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dus een dankwoord voor dat wat de veteraan heeft betekend voor ons aller toekomst en vrijheid. Twee van deze portretten zijn gefilmd; van het schrijven van de brief (leerling) tot de aankomst bij de veteraan en zijn persoonlijke verhaal. Deze films werden getoond tijdens de herdenking, als een rode draad door het programma. Hiernaast droeg een leerling haar brief voor tijdens de ceremonie.

Kijk hier de herdenking van 2024 terug

De traditionele onderdelen waaromheen de brieven en films gevlochten werden, zijn (op programmavolgorde):
Een korte inhoudelijke inleiding door de presentator van Omroep Gelderland, een speech van de voorzitter van Wageningen45, de kranslegging door de Burgemeester van Wageningen en voorzitter van Wageningen45,  the Last Post, een minuut stilte, het Wilhelmus tezamen met het hijsen van de Nederlandse vlag , een speech van de minister van Defensie , de vlaggenceremonie van de acht betrokken geallieerde landen, met het militair orkest: Orkest Koninklijke Marechaussee. Deze vlaggen worden gehesen door desbetreffende Militaire Attachés en begeleid door acht kinderen van scouting die Wiltgraeff, een kort gesprek tussen de voorzitter van Wageningen45 en de presentator van Omroep Gelderland en tot slot de fly by van een chinook met een Nederlandse vlag eronder van de Koninklijke Luchtmacht. Aansluitend start het Vrijheidsdefilé. Uitgezonden door onze mediapartners: Omroep Gelderland en de NOS.

Bekijk de uitzending van 2023 terugBekijk de uitzending van 2022 terug

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag en verkorte jaarrekening 2023 / ANBI publicatie 2023

 

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI