Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag hier niet tussen? We helpen je graag!

Contact

Over de programmering & het Bevrijdingsfestival Gelderland 2024

Waar vind ik het programma van 4 & 5 mei?

Op 4 mei herdenken we oorlogsslachttofers en op 5 mei koesteren we de vrijheid. Vanuit de Stad der Bevrijding, Wageningen, vragen we jaarlijks aandacht voor de vrijheidsboodschap: Vrijheid: samen maken we het verschil! Ook in de aanloop naar het vrijheidevent verzorgt Wageningen45 een inhoudelijk programma om die urgente vrijheidsboodschap te verspreiden. Het programma t/m 3 mei vind je hier. Bekijk hier het programma van 4 mei en hier het programma van 5 mei. 

Hoe geven jullie aandacht aan de oorlog in Oekraïne en in Israël & Palestina?

De oorlogen in Oekraïne en in Israël & Palestina is hartverscheurend en raakt ons allemaal. Juist daarom vragen we nu aandacht voor de kwetsbaarheid en het belang van vrede en veiligheid. Dat gaan we in aanloop naar 4 & 5 mei samen doen. Om onze solidariteit te tonen, ervaringen uit te wisselen en vrijheid te koesteren. Uiteraard wordt er op een passende manier inhoudelijk aandacht besteed aan de oorlogen in Oekraïne en in Israël en Palestina binnen het programma van Wageningen45. Onder andere tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en tijdens het Vuur van de Vrijheid. Vanuit het thema 'medemenselijkheid' bieden we op 4 & 5 mei bezoekers in de stad de mogelijkheid een donatie te doen aan 'Save the Children'. Deze hulporganisatie helpt kinderen in nood, waar ook ter wereld. Kinderen vormen de toekomst van onze vrijheid en verdienen daarom extra aandacht. Bekijk hier het hele programma. 

Waar kan ik de line-up van het Bevrijdingsfestival vinden?

Het Bevrijdingsfestival Gelderland start op 5 mei om 13.00 uur. Op 14 podia, verspreid door heel Wageningen, wordt de vrijheid gekoesterd met muziek. Bekijk hier binnenkort de line-up van het Bevrijdingsfestival. Binnenkort is de line-up ook beschikbaar in een handig overzicht én kun je op een speciale plattegrond eenvoudig de verschillende podia terugvinden. 

Hoelaat begint het defilé?

Aansluitend aan de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 start het Vrijheidsdefilé om 12.35 uur. Lees hier meer informatie over het Vrijheidsdefilé. 

Waarom is het Bevrijdingsdefilé het Vrijheidsdefilé geworden?

In de aanloop naar 80 jaar Vrijheid in 2025 kijkt het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) vooruit naar de toekomst van herdenken en koesteren van onze vrijheid. Vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding, begon de vrijheid die we in Nederland sinds 5 mei 1945 kennen. De bevrijding door de geallieerden was ook de start van een brede internationale militaire samenwerking. Tot op de dag van vandaag beschermen we met onze internationale partners vrede en veiligheid. Die samenwerking maken we zichtbaar in het vernieuwde Vrijheidsdefilé. Daarom nemen dit jaar al België, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten deel aan het Vrijheidsdefilé op Bevrijdingsdag. Lees hier meer.

Bereikbaarheid & parkeren in Wageningen op 4 & 5 mei 2024

Welke verkeersmaatregelen zijn er van kracht rond 4 & 5 mei?

Bekijk hier alle verkeersmaatregelen, deze pagina wordt altijd up-to-date gehouden met eventuele wijzigingen. 

Waar mag ik wel en niet parkeren?

Ook dit jaar gelden er verkeersmaatregelen vooral in en rondom de binnenstad. Dit is nodig om alle activiteiten te kunnen organiseren en om te zorgen voor de veiligheid van bezoekers en inwoners. Vanaf 3 mei zijn parkeerplaatsen en -terreinen in en rond het centrum helemaal of voor een deel afgesloten. Bezoekers en bewoners met parkeervergunningen kunnen hun auto niet parkeren in de straten en op parkeerlocaties met parkeerverboden. Dichtbij parkeren kan op de parkeerterreinen langs de Marijkeweg en Pabstsendam. We vragen bezoekers zoveel mogelijk met het openbaar vervoer, de fiets of lopend naar de stad te komen. Fietsen parkeren kan aan de rand van het centrum. Er zijn dit jaar geen bewaakte fietsenstallingen.  

Bezoekers met de auto worden zoveel mogelijk aan de noordzijde van de stad opgevangen. Op het terrein van Wageningen University & Research aan de Droevendaalsesteeg kunnen auto’s op 5 mei vanaf 8.00 uur gratis parkeren. Pendelbussen vertrekken vanaf de bushaltes aan de Droevendaalsesteeg en Nijenoord Allee naar het busstation Wageningen. 

Hoe kan ik een ontheffing krijgen?

Woont u op het Duivendaalterrein? Dan ontvangt u per post een doorlaatpas. Als u de doorlaatpas laat zien, kunt u ook met de auto uw huis bereiken.  

Woont u in de Sahara wijk? Dan ontvangt u ook een parkeerkaart per post die ook geldt als doorlaatbewijs. Op 4 mei ‘s avonds parkeren de loopgroepen van de estafettelopers in de wijk Sahara. Op 5 mei parkeren de veteranen in de wijk Sahara. Zij ontvangen ook een parkeerkaart. 

Woont u op Bassecour Torckpark? Dan ontvangt u binnenkort een aparte brief die ook als doorgangsbewijs geldt op 5 mei.

Op 5 mei worden alle voertuigen weggesleept die nog in het centrum geparkeerd staan. Ga dus op tijd na of uw auto op een plek staat waar het mag. Houd vooral de borden ter plaatse goed in de gaten voor de meest actuele informatie. 

Auto weggesleept, wat nu?

Vanaf 1 mei mag er op diverse locaties niet meer geparkeerd worden. Dit verschilt per locatie en staat duidelijk op de reeds geplaatste verkeersborden afgebeeld. Van Eijk Mobiliti BV sleept op instructie van toezicht en handhaving voertuigen af. Eigenaren van afgesleepte voertuigen kunnen direct contact opnemen met Van Eijk via het telefoonnummer 0318 642300.

Fiets weg op 4 of 5 mei?

Op vrijdag 3 mei maakt de gemeente Wageningen in een aantal straten ruimte voor de activiteiten op 4 en 5 mei. We verwijderen en verplaatsen fietsen naar een tijdelijke opslaglocatie of naar een plekje in de directe omgeving. Is je fiets weg? Neem dan contact op met de gemeente via 0317 49 29 11.

Het gaat om deze straten:

 • 2e Kloostersteeg
 • Bergstraat
 • Boterstraat 
 • Annastraat
 • Bevrijdingsstraat
 • Rouwenshofstraat
 • Kerkstraat
 • Junusstraat
 • Nieuwstraat
 • Beuningstraat
 • Schuijlensteeg
 • Conventstraat

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag & Verkorte Jaarrekening 2022 / Publicatieplicht ANBI-status 2021

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI