Wereldgesprekken

Wereldgesprekken

Met de Wereldgesprekken krijgen we vanuit verschillende invalshoeken inzicht in de thema’s; vrede, vrijheid en veiligheid. Dit jaar het thema: 'Vrijheid: Jij maakt het verschil!’, gepresenteerd door Frénk van der Linden.

Terugkijken: Wereldgesprek met Jannet Vaessen

"over hoe in-en uitsluiting werkt en gelijke kansen voor vrouwen en mannen in Nederland"

Een gesprek met oprichter en directeur-bestuurder WOMEN Inc., Jannet Vaessen onder leiding van Frénk van der Linden. Vanuit haar positie zet zij zich in voor de emancipatie van vrouwen in Nederland. En vertegenwoordigt zo vrouwen van verschillende generaties, etnische achtergronden én professies. Jannet is historicus en naast WOMEN Inc. schreef zij het boek ‘Iedereen Inc’. Over de principes van in- en uitsluiting en over hoe iedereen, ook jij, daar invloed op kunt uitoefenen. 

Het Wereldgesprek is opgenomen en uitgezonden door RTV Rijnstreek.
Klik op onderstaande button om terug te kijken!

Kijk terug!

Terugkijken: Wereldgesprek met Winnie Sorgdrager

"De zogename 'tsunami' aan vluchtelingen is niet meer dan die in de jaren 90, maar de intolerantie is des te groter."

Onder leiding van Frénk van der Linden in gesprek met oud-minister Winnie Sorgdrager (D66), Minister van Staat én voorzitter van de Maatschappelijke Klankbordgroep Nederland. In het kader van de 15-augustus/ Indië-herdenking gaan we in gesprek over het veelbesproken onderzoeksprogramma Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950 dat op 17 februari gepresenteerd is. Als voorzitter van de Klankbordgroep vertelt zij over haar rol bij de maatschappelijke inbedding van dit onderzoeksproject.

Benieuwd naar haar verhaal?
Klik op onderstaande button en kijk terug.

Terugkijken: Wereldgesprek met Ksenia Marasanova

"Ik denk dat de grootste onvrijheid in jezelf zit."

De oorlog in Oekraïne door de ogen van Ksenia Marasanova. Als half Russische en half Oekrainse vluchtte zij op haar 17e naar Nederland. In het Wereldgesprek op 22 maart vertelde Ksenia over haar toneelvoorstelling 'Zij zagen Oorlog, gebaseerd op haar tijd in Oekraïne. Uiteraard praatten we ook over de huidige hartverscheurende oorlog in Oekraïne.

Benieuwd naar haar verhaal?
Klik op onderstaande button en kijk terug.

Terugkijken: Wereldgesprek met Nazmiye Oral

"Als ik kijk naar het gesprek wat we op maatschappelijk niveau voeren, dan is van vrijheid al jaren geen sprake. Ik vind het écht droevig en armoedig hoe gewelddadig wij zijn."

Nazmiye Oral, actrice, schrijver, theatermaker én Verschilmaker 2021, was te gast in het Wereldgesprek van 9 december 2021. Met interviewer Frénk van de Linden sprak zij over hoe je je kunt verhouden tot andersdenkenden zonder jezelf te verloochenen.

Benieuwd naar het hele gesprek?
Klik op onderstaande button en kijk terug.

Terugkijken: Wereldgesprek met Ludy de Vos

Hoe kijken Afghanistan-veteranen naar de huidige situatie in Afghanistan? 

Kolonel Ludy de Vos, hoofd van de afdeling 'Erkenning en Waardering' van het Nederlands Veteraneninstituut en Afghanistan-veteraan was te gast in het Wereldgesprek van 3 november 2021. Met interviewer Frénk van de Linden ging hij dieper in op zijn visie en ervaring over de huidige stand van zaken in Afghanistan.

Benieuwd naar het hele gesprek?
Klik op onderstaande button en kijk terug.

Terugkijken: Wereldgesprek met Hans Goedkoop

Hoe gaan we om met ons koloniale verleden?

Historicus en presentator van o.a. 'Andere Tijden' Hans Goedkoop was te gast in het Wereldgesprek van 31 augustus 2021. Met interviewer Frénk van der Linden ging hij dieper in op de erfenis van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië, de rol van zijn opa in deze zinloze oorlog en excuses maken.

Benieuwd naar het hele gesprek?
Klik op onderstaande button en kijk terug.

Terugkijken: Wereldgesprek met Splinter Chabot

De vrijheid om te kunnen zijn wie je bent

Verschilmaker van Wageningen45 en schrijver Splinter Chabot was te gast in het wereldgesprek van 1 juni. Aan de hand van zijn boek Confettiregen ging hij samen met Frénk van der Linden in gesprek over de vrijheid om te kunnen zijn wie je bent.

Benieuwd naar het hele gesprek?
Klik op onderstaande button en kijk terug.

Terugkijken: Wereldgesprek met Betty Mock en Rob van Moscou

Hoe overwin je een grote oorlogswond?

Betty en Rob leerden elkaar kennen in 1946. Als joodse wezen werden zij geadopteerd door twee zussen in het Gooi. Nog altijd verbijstert het Betty en Rob dat zij de holocaust overleefden. Zij hebben beiden in de Tweede Wereldoorlog hun ouders en tientallen andere verwanten verloren in concentratiekampen van de Nazi’s. Aan de hand van fragmenten uit de indringende documentaire “Ontsnapt aan vernietiging” neemt Frénk van der Linden ons mee in de verhalen van Betty en Rob en op welke manier zij, ieder verschillend, omgaan met de erfenis van de holocaust. De documentaire “Ontsnapt aan vernietiging” kijk je hier.

Benieuwd naar het hele verhaal?
Klik op onderstaande button en kijk terug.

Terugkijken: Wereldgesprek met Alette Smeulers

Kan iedereen oorlogsmisdadiger worden?

Alette Smeulers ging met ons in gesprek over het verschil tussen goed en kwaad. Onder leiding van Frénk van der Linden gaf zij vanuit Hotel de Wereld antwoord op de vraag: Wat drijft mensen tot het uitvoeren van deze daden? En hoe is dat pad te beïnvloeden? Hoe kunnen we als samenleving een verschil maken? “Praktisch alle daders walgen van zichzelf na het eerst misdrijf, waartoe zij zich veelal gedwongen. Dan volgt hét cruciale moment: terugtrekken óf verder gaan in een parallelle werkelijkheid om het eigen geweten te sussen. Daar ontstaat het échte gevaar,” aldus Smeulers.

Benieuwd naar het hele gesprek?
Klik op onderstaande button en kijk terug.

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag en verkorte jaarrekening 2023 / ANBI publicatie 2023

 

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI