Vrijheidsdefilé

Vrijheidsdefilé: eerbetoon aan de internationale militaire samenwerking

Wageningen, 5 mei 2024

Het Bevrijdingsdefilé wordt Vrijheidsdefilé waarin internationale militaire samenwerking vanaf 1945 wordt gemarkeerd

In de aanloop naar 80 jaar Vrijheid in 2025 kijkt Wageningen45 vooruit naar de toekomst van herdenken en koesteren van onze vrijheid. Vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding, begon de vrijheid die we in Nederland sinds 5 mei 1945 kennen. De bevrijding door de geallieerden was ook de start van een brede internationale militaire samenwerking. Tot op de dag van vandaag beschermen we met onze internationale partners vrede en veiligheid. Die samenwerking maken we zichtbaar in het vernieuwde Vrijheidsdefilé. Daarom nemen dit jaar al België, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Noorwegen en Oekraïne deel aan het Vrijheidsdefilé op Bevrijdingsdag. 

Uiteraard blijven de WOII-veteranen het vernieuwde Vrijheidsdefilé aanvoeren. De toekomstdroom is om in de verschillende missies waarin landen hebben samengewerkt, die landen ook samen te laten lopen in het defilé. In de eerste versie van het Vrijheidsdefilé (2024) zullen de internationale partners nog separaat deelnemen.

Het defilé start traditiegetrouw na de Nationale Herdenking Capitulaties 1945, waarbij de acht geallieerde landen die op ons grondgebied vochten, met een vlaggenceremonie worden geëerd. In het Vrijheidsdefilé worden vervolgens onze bevrijders, de geallieerde WOII-veteranen geëerd en bedankt. Daarnaast is er een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen uit latere VN-vredesmissies. Het is een impactvol evenement, waarbij veteranen in de straten van de Wageningen worden gelauwerd door het massaal geïnteresseerde en toegestroomde publiek. 

Starttijd & route

De starttijd van het Vrijheidsdefilé op 5 mei is om 12.35 uur vanaf het Belmonte Arboretum, naar beneden via de Generaal Foulkesweg richting het 5 Mei Plein. Vervolgens via de Bergstraat en Stationsstraat terug over de Ritzema Bosweg tot de Diedenweg, naar de Generaal Foulkesweg en Belmonte Arboretum.

Nederland heeft sinds de Tweede Wereldoorlog aan talloze missies over de hele wereld bijgedragen. Hieronder vindt u een overzicht van de missies waar Nederland een significante bijdrage aan heeft geleverd. Hierdoor kunt u een beter beeld vormen van de veteranen die langs u komen.

Uiteraard zijn er meerdere missies geweest waar Nederlandse militairen zijn ingezet. Om een overvloed aan informatie te voorkomen hebben we een selectie gemaakt en hebben we er voor gekozen om niet voor elke Nederlandse missie een historische context te bieden. Mocht u geïnteresseerd zijn in een volledig overzicht van alle Nederlandse missies, dan kunt u hier meer informatie vinden. 

Overige informatie

Het is nog niet duidelijk of er in 2024 via het Veteraneninstituut voor de deelnemende veteraan een vrij vervoerbewijs kan worden aangevraagd. Via ‘Mijn VI' kan dit worden gecontroleerd in de loop van de maanden voorafgaand aan het evenement.

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag en verkorte jaarrekening 2023 / ANBI publicatie 2023

 

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI