Highlights

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, ‘Stad der Bevrijding’, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Wageningen45 heeft daardoor dé kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Door de unieke centrale rol die de stad speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog presenteert Wageningen45 een onderscheidend impactvol programma. Samen met de Gemeente en alle partners en vrijwilligers wordt het capitulatie- en bevrijdingsverhaal al generaties lang doorgegeven. Doe je mee? Op deze pagina vind je de highlights van Wageningen45!

16 Juni | Monumentenadoptie

Vrijdag 16 juni om 10.00 uur vindt de adoptieceremonie plaats van het Indiëmonument aan de Nudestraat. Leerlingen uit groep 8 van de Kardinaal Alfrinkschool dragen de zorg over aan de leerlingen van groep 7. Tijdens de ceremonie zullen leerlingen hun gedicht voorlezen in het bijzijn van bewoners uit verpleeghuis Rumah Kita en burgemeester Floor Vermeulen, om daarna een toespraak te houden. Wees welkom!

Lees meer

17 Juni | Lokale Veteranendag

24 Juni | Nederlandse Veteranendag

Op zaterdag 24 juni vindt Nederlandse Veteranendag voor de 19e keer plaats in Den Haag. Nederland bedankt de veteranen die ingezet zijn in dienst van de vrede, nu en in het verleden.

15 Augustus | Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Op 15 augustus staan wij stil bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden en worden álle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Septembermaand | Airborne Herdenkingsmaand

Bekijk het hele programma aanbod op https://www.airborne-herdenkingen.nl/programma-airborne-herdenkingen/

18 September | Bevrijdingsvuurceremonie Eindhoven

Ophalen van het Bevrijdingsvuur in Eindhoven met de enthousiaste lopers van Atletiekvereniging Pallas ’67 uit Wageningen: https://stichting18september.nl/bevrijdingsdefile-18-september/

17 Februari | Sunset March

Iedere dag, twaalf maanden per jaar loopt een veteraan de Sunset March in Nijmegen. Dit is een eerbetoon aan alle geallieerde militairen die hebben gevochten voor de vrijheid voor Nederland, in het bijzonder aan de 48 militairen die tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Bij zonsondergang worden op stadsbrug 'De Oversteek' 48 lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Op vrijdag 17 februari om 17.54 uur loopt het team van Wageningen45 met Floor Vermeulen, Burgemeester van Wageningen mee. Loop je ook mee?

12

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag & Verkorte Jaarrekening 2022 / Publicatieplicht ANBI-status 2021

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI