2 februari: Bekend maakt bemind

22/01/2024

2 februari: Bekend maakt bemind

Polarisatie zorgt ervoor dat vrijheid steeds dichterbij onder druk komt te staan. De manier om bezig te zijn met dit lastige en vaak ook gevoelige onderwerp is door met elkaar in gesprek te gaan én blijven. Kom op vrijdag 2 februari om 20.00 uur naar de bblthk en woon een gesprek bij waarmee we deze blijvende dialoog samen starten! Deze avond is het eerste initiatief van een nieuwe samenwerking tussen bblthk en Wageningen45. 
 
Elkaar opzoeken, juíst als dat moeilijk is. Twee raadsleden uit Amsterdam brengen dit in praktijk. Volt-raadslid Itay Garmy is Joods en pro-Israël en DENK-raadslid Sheher Khan is moslim en pro-Palestina. Ondanks hun verschillen werken ze samen in hun serie Bekend maakt Bemind, waarin ze verschillende groepen dichter bij elkaar proberen te brengen. Nu het Israëlisch-Palestijnse conflict veel onschuldige slachtoffers maakt, is het voorstel actueler dan ooit. “Het is belangrijk dat we ondanks onze verschillen blijven praten en elkaar proberen te begrijpen" De avond staat daarom in het teken van bruggen bouwen, over de grootst mogelijke verschillen heen.

Hierin staat onder andere het aangaan van de dialoog als remedie tegen discriminatie. Ze realiseren zich dat politiek een polariserende factor is. Daar willen zij als politici graag hoop en inspiratie tegenoverstellen. In Wageningen komen ze vertellen wie ze zijn, waar ze staan en hoe het initiatief tot stand kwam. Zij willen mensen (landelijk) inspireren om ook het gesprek aan te gaan ondanks verschillen in achtergrond, mening, normen en waarden.

Een belangrijke randvoorwaarde voor alle gesprekken die Itay en Sheher aangaan is respect. "We laten elkaar heel en respecteren elkaar, elkaars mening en achtergrond." Zelf zijn zij open en eerlijk naar elkaar over hun standpunten. Een belangrijke les die zij meegeven aan het publiek is dat het doel niet moet zijn elkaar te overtuigen maar de dialoog te gebruiken om manieren te vinden om in vrede met elkaar samen te leven. Openstaan voor elkaars verhaal en niet bang zijn voor confrontatie helpt begrip en ruimte voor elkaar te krijgen en te maken. "Begin met confronteren in vrede, wacht niet tot de situatie al geëscaleerd is."

Moderator van de avond is LanLan Zhang. Toegang is gratis, aanmelden kan via deze link.

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag en verkorte jaarrekening 2023 / ANBI publicatie 2023

 

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI