Ruim 400 WOII-veteranen ontvangen een ode van Gelderse scholieren

21/04/2023

Ruim 400 WOII-veteranen ontvangen een ode van Gelderse scholieren

Ruim 400 WOII-veteranen ontvangen een ode van Gelderse scholieren

30 vrijwilligers verrassen vandaag de 90 Nederlandse WOII-veteranen en bezorgen de brief en ‘Vrijheidstulpen’ persoonlijk

Wageningen, 21 april 2023 - De 90 nog in leven zijnde Nederlandse WOII-veteranen ontvangen vandaag een dankbrief geschreven door de Gelderse scholieren. 30 vrijwilligers hebben deze dankbrieven vanochtend in ontvangst genomen en zullen de brieven vandaag persoonlijk overhandigen. Ook dit jaar hebben Gelderse scholieren -van RSG Pantarijn Wageningen, Montessori College Nijmegen, Veluws College Walterbosch Apeldoorn en Gymnasium Apeldoorn- een brief geschreven waarin ze o.a uitleggen wat de verworven vrijheden voor hen vandaag de dag betekenen. Locoburgemeester van Wageningen, Erik-Jan Bijleveld, en voorzitter van Wageningen 45, Tanja Haseloop-Amsing overhandigde de brieven en een bos ‘Freedom Fire Tulips’ aan de vrijwilligers. Zij bezoeken de veteranen verspreid door heel Nederland, van Leeuwarden tot Maastricht. De brieven voor veteranen uit België, Frankrijk, Groot-Brittanië, Canada, Verenigde Staten, Polen en Noorwegen die op Nederlands grondgebied hebben gevochten krijgen de persoonlijke brief per post vóór 5 mei.

Het is dit jaar de derde keer dat WO-II veteranen de persoonlijke dankbrief geschreven door Gelderse scholieren krijgen. Veteranen reageren zeer positief en ontroerend op de ontvangst van de brieven. De scholieren, tussen de 12 en 16 jaar, leggen in hun brief uit wat vrijheid voor hen betekent. Ook verplaatsen ze zich in de veteranen die ongeveer dezelfde leeftijd hadden in de periode 1940-1945. Dit levert ontroerende en eervolle brieven op die helpen bij de verspreiding van de vrijheidsboodschap bij jonge generaties.

Over Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45)

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel ‘Stad van de Vrijheid’. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) heeft daardoor dé positie en kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Al 78 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend.

De oorlog in Oekraïne zorgt bij velen dat vrijheid heel voelbaar onder druk staat. Juist daarom is in het herdenken van strijd, het koesteren van de vrijheid én het vinden van verschilmakers belangrijker dan ooit! Met een impactvolle programmering van live-evenementen en online verbinding wil Wageningen45 zoveel mogelijk (jonge) mensen raken met de vrijheidsboodschap. Vrijheid: jij maakt het verschil!

Bekijk hier de video

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag en verkorte jaarrekening 2023 / ANBI publicatie 2023

 

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI