Bevrijdingsdefilé en Bevrijdingsfestival Gelderland in teken koesteren van de vrijheid

05/05/2022

Bevrijdingsdefilé en Bevrijdingsfestival Gelderland in teken koesteren van de vrijheid

Wageningen, 05-05-2022 - Op 5 mei wordt vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding, de vrijheidsboodschap verspreid. De oorlog in Oekraïne maakt ons allemaal pijnlijk duidelijk hoe belangrijk en kwetsbaar het begrip vrijheid is.
“De geschiedenis leert ons dat het makkelijker is om een oorlog te beginnen, dan die te beëindigen. Daarom is het belangrijk te voorkomen dat er oorlog komt. Daarom hebben we een sterke krijgsmacht nodig. Militairen die beschermen wat ons dierbaar is. Dat je in vrijheid je stem mag uitbrengen, van elkaar mag houden en je mening kunt geven”, aldus minister Ollongren (defensie). Voor het eerst sinds 2019 was er een bevrijdingsdefilé in Wageningen, met ruim 1.300 deelnemers. Waaronder 25 Britse WOII-veteranen die door de ‘London Taxi Drivers’ in de karakteristieke taxi’s naar Wageningen zijn gebracht. Ook Prof. mr. Van Vollenhoven, Generaal Dobbenberg en burgemeester Floor Vermeulen (Wageningen) waren aanwezig op het 5 Mei Plein. Tegelijkertijd startte het Bevrijdingsfestival Gelderland waar verschilmaker Victoria Koblenko het vuur aanstak.
 
Tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945, met vlaggenceremonie en fly past, sprak Toon van Asseldonk voorzitter Wageningen45, over onze gezamenlijke rol in het bewaken van de vrijheid: “Het belang van vrede en veiligheid moet voor ons allemaal voelbaar zijn. Dat vraagt offers, dat vraagt solidariteit, dat vraagt uithoudingsvermogen, dat vraagt beschaving, samen maken we het verschil voor Vrijheid”, aldus Toon van Asseldonk, voorzitter Wageningen45. In deze ceremonie, kwam ook de ‘Ode aan de Veteranen terug’. Waarbij middelbare scholieren zijn gevraagd te reflecteren op de heldendaden van onze veteranen. Die scholieren van de Pantarijn in Wageningen en de Montessori Colleges uit Arnhem en Nijmegen, hebben alle nog in leven zijnde Tweede Wereldoorlog-veteranen ook dit jaar een dankbrief geschreven. Daarmee worden de verschilmakers van toen, Tweede Wereldoorlog-veteranen, bedankt door de verschilmakers van morgen: middelbare scholieren. Een ‘Ode aan de Veteranen’: de vrijheidsboodschap wordt zo weer aan een volgende generatie doorgegeven. 
 
Bevrijdingsfestival Gelderland en Veterans Stories Shared
Om 13.00 uur is vervolgens het Bevrijdingsfestival gestart met 14 podia door de hele stad. Vanuit het verleden bestond de wens om 5 mei weer samen met de stad en de lokale ondernemers vorm te geven: ‘een programma voor en door Wageningen’. En we bieden daarom graag het podium aan veelbelovend talent én professionele musici die een heel lastige periode achter de rug hebben. Ook met bekende namen als Rondé, Donnie en MEROL. In het Arboretum is er bovendien ruimte om het gesprek met veteranen aan te gaan in ‘Veterans stories shared’ vanaf 14.00 uur. Bekijk hier de hele line-up van het Bevrijdingsfestival.
 
 

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag & Verkorte Jaarrekening 2022 / Publicatieplicht ANBI-status 2021

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI