Verschilmakers staan centraal op 4 en 5 mei in Wageningen

18/02/2022

Verschilmakers staan centraal op 4 en 5 mei in Wageningen

Alle seinen op groen om terug te keren in Wageningse straten

Op 4 & 5 mei staat Wageningen, Stad der Bevrijding, in het teken van herdenken en vieren. Met talloze activiteiten wordt invulling gegeven aan het thema, ‘Vrijheid: Jij maakt het verschil!’. Dankzij de corona-versoepelingen lijken activiteiten als het ontsteken van het Bevrijdingsvuur, Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en een Bevrijdingsfestival Gelderland in 2022 weer mogelijk met publiek. Dat werd bekend gemaakt in de prestatie van het jaarprogramma, in Tafel van Verschilmakers, onder leiding van Liesbeth Staats. Voorzitter Wageningen45, Toon van Asseldonk: “Hoogstwaarschijnlijk keren we terug in de straten van Wageningen maar we hebben ook geleerd uit de coronaperiode: online zullen we nieuwe doelgroepen blijven betrekken bij de vrijheidsboodschap.”

 
Ook in 2022 staat ‘verschilmaken’ centraal. We eren de laatste generatie bevrijders en overlevenden, onze rechtstreekste ogen en oren naar het verleden: de verschilmakers van toen. Daarom wordt ook dit jaar een ‘Ode aan de Veteranen’ gebracht. In samenwerking met collegasteden Arnhem en Nijmegen zullen middelbare scholieren brieven schrijven aan alle nog levende WOII-veteranen. Daarmee worden honderden brieven gestuurd naar veteranen uit acht landen die voor vrijheid hebben gevochten op Nederlandse bodem.
 
In de avond van 4 mei keert ook ‘Het vuur van de Vrijheid’ terug. Directeur Thera Westerhoud (Wageningen45): “Samen met Hotel de Wereld zijn we gastheer van dit NOS-programma dat de brug vormt van herdenken op 4 mei naar vieren op 5 mei.” Ook de ‘Muzikale Tour van de Vrijheid’ krijgt een nationaal vervolg. Tussen 2 en 6 mei is elke avond op NPO2 bij de EO een ontmoeting tussen een muziekmaker én een verhalenverteller te zien. Zij ontmoeten elkaar bij iconische Gelderse oorlogsmonumenten. Tijdens alle activiteiten en optredens staat een vraag centraal, ‘Vrijheid: hoe maak jij het verschil?’. Het Bevrijdingsfestival Gelderland keert terug in de Wageningse straten. Thera Westerhoud: “We hopen daar een mooie feestelijke en inhoudelijke mix te creëren. Met bijdragen van bekend en nieuw talent die met eigen kunstvormen uiting geven aan het thema ‘vrijheid’. Zodat iedereen na afloop ook weet wat we herdenken en vieren op 4 en 5 mei.”
 
Ook de Provincie Gelderland draagt bij aan het programma van Wageningen45, Peter van ’t Hoog (Provincie Gelderland): “Het was de gewoonte om alleen in lustrumjaren uit te pakken met herdenken en vieren. Mijn overtuiging is dat we deze thema’s op een meer structurele basis moeten belichten. Daarom heeft provincie Gelderland nu programma ‘Vrijheid’. Om ondersteuning te bieden aan de initiatieven in de provincie, zoals ook bij Wageningen45. Met een focus op jonge generaties, zodat de vrijheidsboodschap wordt doorgegeven.”
 
Tijdens de ‘Tafel van Verschilmakers’ werden ook nieuwe markeringen op de ‘Canadian Trail’ van Liberation Route Europe aangekondigd. Een herdenkingsroute van Zeeland naar Groningen, waar ook Wageningen deel van uit gaat maken. Vanwege de historische betekenis van de stad krijgt Wageningen, op het 5-mei plein, een belangrijke markering op deze route. Burgemeester Floor Vermeulen: “Wageningen is het centrum van de Nederlandse bevrijding, met meerdere iconen van de bevrijding. Daarom willen we hier in de toekomst het Vrijheidskwartier creëren, waar iedereen die vrijheidsboodschap tot zich kan nemen.”
 
Het volledige jaarprogramma van Wageningen45 is terug te vinden op Wageningen45.nl.
 
Voor meer persinformatie:
Chris Janssen 06 1202 7768
 
Over Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45)
Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de meest recente bezetting van Nederland. Het bezorgde Wageningen de titel ‘Stad der Bevrijding’. Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) heeft daardoor dé positie en kans om jaarlijks wereldwijde aandacht te vragen voor vrede, veiligheid en vrijheid. Al 76 jaar leeft Nederland in vrede en vrijheid en lijkt dat bijna vanzelfsprekend.
 
We leven in een uitzonderlijke tijd. De coronapandemie is voor velen de eerste keer dat vrijheid heel voelbaar onder druk staat. Wat kan ons hoop en inspiratie bieden in onzekere tijden? Wat zijn onze bakens, wie zijn de rotsen in de branding? Juist daarom is in het herdenken van strijd, het vieren van de vrijheid én het vinden van verschilmakers belangrijker dan ooit! Herdenken en vieren laten zich niet begrenzen door de vorm, zo bleek in 2021. Het publiek op 4 en 5 mei, was door de online aanpak, nog nooit zo groot! Wageningen45 gaat daarom door met een hybride aanpak: Het online succes wordt voortgezet en er wordt teruggekeerd naar de Wageningse straten met impactvolle live-evenementen om zoveel mogelijk (jonge) mensen te raken met de vrijheidsboodschap. Vrijheid: jij maakt het verschil!
 
 

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag & Verkorte Jaarrekening 2022 / Publicatieplicht ANBI-status 2021

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI