Wageningen koestert de vrijheid met 16 WOII-veteranen op Bevrijdingsdag

06/05/2024

Wageningen koestert de vrijheid met 16 WOII-veteranen op Bevrijdingsdag

90.000 bezoekers in de Stad der Bevrijding voor de Nationale Herdenking Capitulaties 1945, het Vrijheidsdefilé en het Bevrijdingsfestival Gelderland

Veteranen, bezoekers én verschilmakers zijn op Bevrijdingsdag massaal samengekomen in de ‘Stad der Bevrijding’. Samen werd de vrijheid gekoesterd tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945, het Bevrijdingsdefilé en het Bevrijdingsfestival Gelderland. Met zo’n 90.000 bezoekers uit heel Nederland is de vrijheidsboodschap met een breed publiek gedeeld. De aanwezigheid van 13 buitenlandse WOII-veteranen, uit Groot-Brittannië en Canada, en 2 Nederlandse WOII-veteranen tijdens de Nationale Herdenking en het Vrijheidsdefilé, maakte veel indruk op het publiek. Met een luid applaus zijn de veteranen geëerd, een hoogtepunt op Bevrijdingsdag in Wageningen. Tijdens het Bevrijdingsfestival Gelderland werd de vrijheid muzikaal gekoesterd door artiesten als Rondé, Wende Snijders, Sophie Straat en Krezip. Bezoekers genoten van een betekenisvol festival met 15 podia verspreid door de stad. Bovendien gingen 790 mensen aan een 400-meter lange tafel voor de grootste vrijheidsmaaltijd van ons land.

 

Tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945  werd de bevrijding van Nederland herdacht. Hierbij waren demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren, de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, prof. mr. Pieter van Vollenhoven, 8 militaire attachés, 12 Britse WOII-veteranen, 1 Canadese WOII-veteraan en 2 Nederlandse WOII-veteranen aanwezig. Tijdens de ceremonie, met herkenbare vlaggenceremonie, kwam de ‘Ode aan de Veteranen’ terug, waarbij middelbare scholieren zijn gevraagd te reflecteren op de heldendaden van onze veteranen. Scholieren hebben alle nog in leven zijnde WOII-veteranen ook dit jaar een dankbrief geschreven. Daarmee worden de verschilmakers van toen, WOII-veteranen, bedankt door de verschilmakers van morgen: middelbare scholieren. De Nationale Herdenking werd door Omroep Gelderland live uitgezonden.

Direct na de Nationale Herdenking startte het Vrijheidsdefilé met voorop de veteranen die in de Tweede Wereldoorlog voor onze vrijheid hebben gevochten. In aanloop naar 80 jaar vrijheid startte dit jaar de omvorming van het (voorheen) Bevrijdingsdefilé naar het Vrijheidsdefilé. Daarin wordt de internationale militaire samenwerking sinds 1945 gemarkeerd én geëerd. Die samenwerking wordt zichtbaar gemaakt doordat internationale partners met een delegatie deelnemen aan het defilé. Dit jaar hebben België, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Frankrijk, Noorwegen en Oekraïne al deelgenomen. Met ruim 1.900 deelnemers was het defilé ook dit jaar een onmisbaar onderdeel van Bevrijdingsdag in Wageningen. 

Om 13.00 barstte het Bevrijdingsfestival Gelderland los in de Wageningse straten. Met een diverse programmering op 15 podia verspreid door de stad werd de vrijheid muzikaal gekoesterd. Met de vele muziekgenres werden diverse groepen betrokken bij de vrijheidsboodschap die ook op de muzikale podia klonk. Op Mainstage X Sena Performers Stage, het hoofdpodium van het festival, hebben bekende namen als Rondé, Wende Snijders, Sophie Straat en Krezip een groot (jong) publiek laten dansen. De vrijheidsmaaltijd opende het gesprek tussen bijna 800 mensen op de bekende Generaal Foulkesweg in de Stad der Bevrijding. Zo was het gezellig druk op het festival met een verbroedelijke sfeer. 

Burgemeester Floor Vermeulen kijkt terug op een geslaagde Bevrijdingsdag: "Wageningen heeft zich van de beste kant laten zien. 4 mei met een waardige stille tocht en dodenherdenking. De ontsteking van het bevrijdingsvuur was écht de start van Bevrijdingsdag in Nederland. Het Vrijheidsdefilé van vandaag met de aanwezige veteranen bezorgt je kippenvel. Het bevrijdingsfestival was een groot feest in onze stad. Dank aan politie, boa's en alle hulpdiensten voor hun grote inzet voor een veilig en gezond 4 en 5 mei."

“Met een sterke inhoudelijke programmering waarin medemenselijkheid centraal stond hebben we een waardige en passende invulling gegeven aan het herdenken en het koesteren van de vrijheid vanuit Wageningen. Dankzij de steun van vrijwilligers, partners en lokale horeca hebben we veel (jonge) bezoekers weten te verbinden aan de cruciale vrijheidsboodschap, vrijheid: jij maakt het verschil”, aldus Chris Janssen, directeur van Wageningen45.Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag en verkorte jaarrekening 2023 / ANBI publicatie 2023

 

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI