Veteraan en Verschilmaker Erik van Till ververst Bevrijdingsvuur
Bevrijdingsvuur gloeit een nieuw jaar vanuit Wageningen

20/09/2021

Bevrijdingsvuur gloeit een nieuw jaar vanuit Wageningen

Aanmelden Bevrijdingsvuurestafette vanaf nu geopend!

Het symbool van vrede en veiligheid, het Bevrijdingsvuur is ceremonieel ververst in Wageningen. Daarmee trapt het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) een nieuw jaar van herdenken en vieren af met een apotheose op 4 en 5 mei 2022. Dan keert ook de nationale Bevrijdingsvuurestafette terug: “we nodigen de duizenden enthousiaste estafettelopers graag uit om het vuur weer door heel Nederland te verspreiden!” aldus voorzitter Wageningen45, Toon van Asseldonk. Een hernieuwd Bevrijdingsvuur vertrok eerder deze week vanaf Normandische stranden met eindbestemming Wageningen: Stad der Bevrijding. Lopers van atletiekvereniging Pallas ’67 haalden het vuur gisteravond op in Eindhoven, de eerst bevrijdde stad van Nederland.

 

De plechtige ceremonie van het hernieuwen van het vuur vond plaats in een speciale ‘Tafel van Verschilmakers’: een talkshow onder leiding van Liesbeth Staats. Een eervol LIVE-programma met, naast de Bevrijdingsvuurceremonie, verschillende Verschilmakers als Ruben Hein en veteraan Erik van Till. “We eren de laatste generatie bevrijders en overlevenden, onze rechtstreekste ogen en oren naar het verleden. De verschilmakers van toen: een geheugen dat in de komende decennia zal verdwijnen. Daarmee wordt de vraag naar de verschilmakers van nu én morgen relevanter dan ooit” aldus directeur Wageningen45, Thera Westerhoud. Veteraan Erik van Till ontstak daarom samen met kinderburgemeesters (Wageningen) Seppe en Kathy voor een nieuw jaar het Bevrijdingsvuur aan het 5 mei-plein in Wageningen.

 

Dankactie veteranen krijgt vervolg

Daarnaast werd bekend gemaakt dat de succesvolle dankactie met brieven voor WOII-veteranen wordt voortgezet. Ook komend jaar zullen leerlingen van SG Pantarijn alle veteranen die op Nederlands grondgebied hebben gevochten voor onze vrijheid bedanken. “Dit jaar zullen we zelfs proberen om de brieven voor de Nederlandse veteranen door de leerlingen zelf te laten bezorgen, uiteraard altijd in zorgvuldige afstemming met het Nederlands Veteraneninstituut. In totaal worden veteranen uit acht landen (Nederland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada, Verenigde Staten, Polen en Noorwegen) op een speciale manier verrast. 

Bovendien werd tijdens de ‘Tafel van Verschilmakers’ een gloednieuw educatief stripboek gepresenteerd: Sjoerd de Vrij - Het Vuur van de Vrijheid. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen. “Een prachtig lokaal initiatief wat het gesprek aan keukentafels tot ver buiten Wageningen zal kleuren! Het stripboek wordt namelijk ook regionaal en nationaal ingezet in lesprogramma’s voor leerlingen uit groep 8 en de brugklas. Zo wordt de vrijheidsboodschap doorgegeven aan een nieuwe generatie!” 

 

Voor meer persinformatie:

pers@wageningen45.nl

Chris Janssen 06 1202 7768

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag en verkorte jaarrekening 2023 / ANBI publicatie 2023

 

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI