Jaap Meurs overleden

12/11/2020

Jaap Meurs overleden

We ontvingen het verdrietige nieuws dat onze vrijwilliger Jaap Meurs gisteren (11 november 2020) op 69 jarige leeftijd is overleden. Het zou dit jaar de 30ste keer worden dat deze legende het Beuningplein tijdens Bevrijdingsfestival Gelderland zou organiseren. Jaap had zoveel liefde en aandacht voor het Beuningplein. Het zal nooit meer hetzelfde zijn zonder hem.

Kees Stap interviewde Jaap in maart 2020, vlak voordat het Coronavirus uitbrak.

Jaap Meurs verzorgt sinds eind jaren tachtig de programmering op het Beuningplein. Ook dit jaar zorgt hij er voor dat het weer een feestje wordt voor de bluesliefhebbers. Zelf krijgt hij weinig mee van de activiteiten elders in de stad. “Toen ik jong was, was er op 5 mei niet veel te doen. Dat is pas rond 1980 ontstaan. Al snel organiseerde ik het podium op het Beuningplein, ik heb daardoor zelfs nog nooit het defilé gezien. Maar het geeft mij veel voldoening om samen met een grote groep vrijwilligers Wageningers en bezoekers een mooie dag te bezorgen.”

Desondanks blijft 5 mei voor Jaap wel bijzonder. “Ik treed zelf vaker op met onze eigen Fake Brothers Bluesband en met de Bluesclub organiseren we vaker concerten en optredens. Toch blijft 5 mei door de hele sfeer in de stad speciaal. Dat begint al in de dagen daarvoor als je de stad ziet toeleven naar het evenement. En ook de dag zelf is anders dan zomaar een muziekpodium. Zo hebben we dit jaar met de optredende artiesten afgesproken dat ze iets doen met het thema vrijheid. Als ik de bands aan- en afkondiging besteed ik er ook aandacht aan. Dat is mijn manier om het verschil te maken.”

Gevraagd naar zijn kijk op vrijheid citeert Jaap een uitspraak van Martin Luther King. ‘We weten door pijnlijke ervaring dat vrijheid nooit vrijwillig wordt opgegeven door de onderdrukker, ze moet geëist worden door de onderdrukten.’

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag & Verkorte Jaarrekening 2022 / Publicatieplicht ANBI-status 2021

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI