Stad der Bevrijding: nog een maand tot 4 en 5 mei!

05/04/2023

Stad der Bevrijding: nog een maand tot 4 en 5 mei!

- uit Stad Wageningen, 5 april 2023

“Empathie als sleutel naar de ander”, columniste Natascha van Weezel inspireerde mij tijdens een lezing in het najaar van 2022. Haar Joodse grootouders overleefde de oorlog met ongelofelijk veel moed, bluf en doorzettingsvermogen. “Maar ook doordat onbekenden op belangrijke momenten, zonder eigenbelang, mijn grootouders durfden te helpen”. Medemenselijkheid als middel om de vrijheid van een ander te bewaken: zo kan iedereen dus het verschil maken! Dit aangrijpende verhaal liet mij niet meer los, het thema voor 4 en 5 mei was geboren.

Over een maand is het zover: dan herdenken en koesteren we vanuit de ‘Stad der Bevrijding’. Alvast een greep uit de programmering: het volledige overzicht komt in de komende weken beschikbaar via Wageningen45.nl en de social kanalen! Ook verschijnt er dit jaar wederom een speciale Vrijheidsbijlage bij de Stadskrant in aanloop naar 4 & 5 mei.

De buitengewone vrijwilligers van de 4 mei-werkgroep hebben ook dit jaar een indrukwekkend programma samengesteld. Op 30 april starten we met de ‘Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet’, waarin bijzondere Wageningse verhalen centraal staan. Op 4 mei is de herdenkingsexpositie in de grote kerk een belangrijke vaste waarde. En vanaf 19.00 bij de Johannes de Doperkerk is er uiteraard een stille tocht die ons naar het Monument voor de Gevallenen brengt voor twee minuten stilte om 20.00u.

Vanaf 21.00u begint op het WICC-terein een vrij toegankelijk ‘Concert van de Medemenselijkheid’. Dan zal Natascha van Weezel het indrukwekkende verhaal van grootouders met ons allemaal delen. Extra bijzonder, dit universele verhaal van hoop en empathie wordt muzikaal omlijst door de ‘Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, met ruim 50 muzikanten. Om 23.00u start vervolgens ‘Vuur van de Vrijheid’ een live programma in samenwerking met de NOS en Theater na de Dam. Hierin wordt de brug gelegd van herdenken op 4 mei naar vieren en koesteren op 5 mei, met ruimte voor belangstellenden langs de zijden van het 5 mei-plein. Om middernacht wordt het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken en start de Bevrijdingsvuurestafette met 1.500 lopers uit ruim 80 gemeentes!

Op 5 mei starten we om 12.00u de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 op het 5 mei plein. Met traditionele vlaggenceremonie, fly past én brieven aan WOII-veteranen van Gelderse scholieren. Aansluitend start om 12.40 het herkenbare defilé, waarbij veteranen uit missies sinds de Tweede Wereldoorlog worden geëerd. Ook dit jaar mogen we een aantal Britse én Canadese veteranen ontvangen. Toch weten we dat dit de laatste generatie directe ooggetuigen is, daarom werken we alvast aan een toekomstbestendig defilé richting 2025; als we 80 jaar vrijheid vieren. Om 13.00u start vervolgens het Bevrijdingsfestival Gelderland, met 15 podia door de hele stad. Met volop samenwerking met lokale horeca én op advies van de Gemeenteraad en Bewonersavond ook met een programma voor de jongste generatie. Met artiesten als Goldband, Roxeanne Hazes én Sven Hammond XL hopen we bovendien een groot & nieuw publiek te betrekken bij de vrijheidsboodschap.

Maar ook de komende weken gebeurt er al van alles! Morgen is er bijvoorbeeld een Wereldgesprek in samenwerking met & bij de WUR. Over één jaar oorlog in Oekraïne: wat zijn de ervaringen van vluchtelingen in Nederland? Hoe is het met onze medemenselijkheid gesteld? Aanmelden kan hier! Heel graag tot ziens bij een van de activiteiten!

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag & Verkorte Jaarrekening 2022 / Publicatieplicht ANBI-status 2021

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI