Terugkijken: Wereldgesprek met Ludy de Vos

04/11/2021

Terugkijken: Wereldgesprek met Ludy de Vos

Hoe kijken Afghanistan-veteranen naar de huidige situatie in Afghanistan?

Kolonel Ludy de Vos, hoofd van de afdeling 'Erkenning en Waardering' van het Nederlands Veteraneninstituut en Afghanistan-veteraan was te gast in het Wereldgesprek van 3 november 2021. Met interviewer Frénk van de Linden ging hij diper in op zijn visie en ervaring over de huidige stand van zaken in Afghanistan.

Het aanwezige publiek en kijkers van de livestream konden genieten van een open en eerlijk gesprek. Ludy de Vos is twee keer uitgezonden geweest (Srebrenica en Afghanistan). In Afghanistan was hij commandant van de Nederlandse Battlegroup om met zijn eenheden te zorgen voor veiligheid tijdens de wederopbouwactiviteiten in de provincie Uruzgan.

Ludy neemt ons (in gedachten) mee naar Afghanistan in 2008/2009. Hij deelt openhartig zijn positieve en negatieve herinneringen aan die tijd. De herinnering die Ludy nooit meer vergeet: "In de provincie Uruzgan zijn erg weinig dorpen en steden. Als je daar s'avonds boven op de berg stond (buiten het kamp en beveiligingszone) dan had je nauwelijks achtergrondlicht. De sterrenhemel was zo overweldigend mooi en groot, dat vergeet je nooit meer. Nauwelijks lichtjes en alleen maar sterren. Dat hielp ons ook op de meest ingewikkelde periodes om spanning achter ons te laten."

Ludy wordt uitgedaagd met de vraag: Wat doe je met mensen die zeggen dat de aanwezigheid van Nederlandse militairen in Afghanistan zinloos was en alleen maar mensenlevens heeft gekost? Ludy de Vos: "Het is een duaal gevoel: het geeft aan dat wij zelf niet goed duidelijk kunnen maken waarom we daar zijn geweest en waarom dat belangrijk is. Anderzijds doet het doet pijn omdat je een bijdrage hebt geleverd die niet altijd zichtbaar is en niet altijd laat vertalen in nummertjes en getallen."

Benieuwd naar het hele gesprek? 
Kijk dan hier het interview terug. 

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag en verkorte jaarrekening 2023 / ANBI publicatie 2023

 

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI