Vuur van de Vrijheid 4 mei (NOS, NPO1) in teken van medemenselijkheid en ontmenselijking

18/04/2024

Vuur van de Vrijheid 4 mei (NOS, NPO1) in teken van medemenselijkheid en ontmenselijking

Vuur van de Vrijheid 4 mei (NOS, NPO1) in teken van medemenselijkheid en ontmenselijking

Liveprogramma vanuit Wageningen markeert de overgang van 4 naar 5 mei

Om 00.00 uur op 5 mei wordt het Nationaal Bevrijdingsvuur traditiegetrouw ontstoken in Wageningen, Stad der Bevrijding. In de live-uitzending Vuur van de Vrijheid (23.10u, 4 mei, NPO1) wordt dit jaar de kracht van medemenselijkheid en het gevaar van ontmenselijking benadrukt. Het programma markeert de overgang van dodenherdenking op 4 mei, naar de hoopvolle boodschap van Bevrijdingsdag op 5 mei. Met optredens van oa. Gijs Scholten van Asschat, Roxeanne Hazes, Soy Kroon Adbelkader Benali, Naaz en The Kik. Na het ontsteken van het vuur start de Bevrijdingsvuurestafette, waarmee het vuur door 2.500 deelnemers door heel Nederland wordt verspreid. De presentatie van ‘Vuur van de Vrijheid’ is in handen van Winfried Baijens. 

Het Nationaal Bevrijdingsvuur komt ieder jaar via de Normandische stranden van Bayeux richting Nederland. In de nacht van 4 op 5 mei wordt het ‘Vuur van de Vrijheid, in Wageningen ontstoken door WOII-veteranen, samen met Floor Vermeulen (burgemeester Wageningen) in gezelschap van ruim 2.500 deelnemers die het vuur naar meer 100 gemeenten brengen. Bovendien vaardigt iedere provincie een verschilmaker af, die het vuur naar de 14 Bevrijdingsfestivals brengt op 5 mei. Deze verschilmakers dragen op een eigen manier bij aan vrede en veiligheid. Dit alles komt samen in ‘Vuur van de Vrijheid’, een samenwerking van Wageningen45, Theater na de Dam, NOS en XSAGA: 4 mei 23.10 - 00.10 uur op NPO1. 

Line-up artiesten Vuur van de Vrijheid 2024:

Tekstuele voordrachten

•⁠  ⁠Gijs Scholten van Aschat
•⁠  ⁠⁠Yvonne Keuls
•⁠  ⁠⁠Abdelkader Benali

Muzikale omlijsting

•⁠  ⁠Roxeanne Hazes
•⁠  ⁠The Kik
•⁠  ⁠⁠Naaz & Thomas Azier
•⁠  ⁠⁠Soy Kroon
•⁠  ⁠⁠Pitou
•⁠  ⁠⁠Joy Wielkens
•⁠  ⁠⁠Bart Rijnink
•⁠  ⁠⁠Steffen Morrison

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag en verkorte jaarrekening 2023 / ANBI publicatie 2023

 

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI