Terugkijken: Wereldgesprek met Hans Goedkoop

01/09/2021

Terugkijken: Wereldgesprek met Hans Goedkoop

Hoe gaan we om met ons koloniale verleden?

Historicus, journalist en programmamaker Hans Goedkoop was te gast in het Wereldgesprek van 31 augustus 2021. Met interviewer Frénk van der Linden ging hij dieper in op de erfenis van de koloniale oorlog in Nederlands-Indië, de rol van zijn opa in deze zinloze oorlog en excuses maken.

Dit was het eerste Wereldgesprek sinds een lange periode waarbij weer (beperkt) publiek aanwezig was. Frénk richt zich dan ook tot het publiek en vraagt wie er een actieve herinnering heeft aan de laatste jaren van de oorlog. Eén van de aanwezigen vertelt dat hij in Indië is geboren en daar met zijn familie de Bersiap periode heeft meegemaakt.

De opa van Hans komt ter sprake. Hij was officier in het Indische leger (KNIL) tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Uiteindelijk arresteerde hij Soekarno en wordt hij generaal. Hierover heeft Hans in 2012 een boek geschreven: De laatste man – een herinnering. Hans over zijn opa: “Ik wist als kind ook wel dat hij Soekarno gevangen genomen had. (…) Mijn opa had, toen ik klein was, gezellige kampvuurverhalen. Een beetje padvinderachtig leek het. Maar hij zei op een gegeven moment: eigenlijk is er in mijn leven maar één ding waar ik spijt van heb. Dat toen wij Soekarno hadden, mijn wapen niet per ongeluk is afgegaan.”

Benieuwd naar het hele gesprek? 
Kijk dan hier het interview terug. 

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag en verkorte jaarrekening 2023 / ANBI publicatie 2023

 

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI