Zonnig Wageningen koestert de vrijheid!

05/05/2022

Zonnig Wageningen koestert de vrijheid!

Vanuit Wageningen is op 5 mei de vrijheidsboodschap door Nederland verspreid. 1.500 lopers uit 80 loopgroepen brachten het Bevrijdingsvuur door heel Nederland. Na een waardige Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en het Bevrijdingsdefilé ging het Bevrijdingsfestival Gelderland van start. In de Stad der Bevrijding kwamen 90.000 tot 95.000 mensen samen om de vrijheid opgetogen te koesteren. Een dag waarin de vrijheidsboodschap prominenter dan ooit aanwezig was. Op 5 mei, en eerder ook op 4 mei met een Benefiet Herdenkingsconcert – Wageningen voor Oekraïne, was er veel aandacht voor de kwetsbaarheid van vrede en veiligheid. En voor hoe we samen verantwoordelijk zijn om de vrijheid te koesteren.

14 podia door de stad, een gevarieerde programmering en het zonnige voorjaarsweer zorgden voor een gemoedelijke sfeer op Bevrijdingsdag. Vanuit eerdere edities bestond de wens om 5 mei weer samen met de stad en de lokale ondernemers vorm te geven: ‘een programma voor en door Wageningen’. Met eenpodium voor veelbelovend talent én professionele musici die een heel lastige coronaperiode achter de rug hebben. Bekende namen als Rondé, Donnie en MEROL brachten vele duizenden bezoekers samen bij het WICC-terrein. In het Arboretum was er bovendien ruimte om het gesprek met veteranen uit het Bevrijdingsdefilé aan te gaan in ‘Veterans stories shared’. 
 
Voor Floor Vermeulen was het de eerste editie van 4 en 5 mei als burgemeester van Wageningen: “De vrijheidsboodschap is urgenter dan ooit, het is daarom goed dat zoveel mensen weer samen konden komen op 4 en 5 mei. Wageningen blijft ook in de rest van het jaar die boodschap  verkondigen”.  Hoe blijven we samen het verschil maken? Toon Van Asseldonk, voorzitter Wageningen45: “Dat vraagt offers, dat vraagt solidariteit, dat vraagt uithoudingsvermogen, dat vraagt beschaving, samen maken we het verschil voor onze Vrijheid!"
 
Aan het einde van de avond werd een man op het Salverdaplein gereanimeerd. Hij is weer aanspreekbaar naar het ziekenhuis gebracht, waarna de programmering op dit plein is gestaakt.
 
Via de website blijf je het hele jaar op de hoogte van het Wageningen45-programma! Zo is er komende zondag een Vrijheidscollega met Lale Gül, aanmelden kan via: https://vrijheidscolleges.nl/programma/142/lale-gul

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag & Verkorte Jaarrekening 2022 / Publicatieplicht ANBI-status 2021

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI