Wageningen koestert de vrijheid, met een zonnige namiddag en avond voor het Bevrijdingsfestival

06/05/2023

Wageningen koestert de vrijheid, met een zonnige namiddag en avond voor het Bevrijdingsfestival

Wageningen koestert de vrijheid, met een zonnige namiddag en avond voor het Bevrijdingsfestival

75.000 bezoekers koesteren samen met 17 Britse WOII-veteranen de vrijheid op Bevrijdingsdag in Wageningen

De vrijheidsboodschap is op Bevrijdingsdag breed verspreid vanuit Wageningen, stad der Bevrijding. Met de Nationale Herdenking Capitulaties 1945, het Bevrijdingsdefilé en het Bevrijdingsfestival Gelderland zijn zo’n 75.000 bezoekers uit heel Nederland samengekomen om de vrijheid te koesteren. Het Bevrijdingsvuur werd afgelopen nacht tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette door 1.700 lopers verspreid door heel Nederland. Zo is traditioneel de Vrijheid doorgegeven met de vlam die ons herinnert aan de waarde van vrede, vrijheid en veiligheid. 17 Britse WOII-veteranen gingen voor in het Bevrijdingsdefilé dat werd afgenomen op het 5 Mei Plein. Na het defilé barstte het Bevrijdingsfestival los met Goldband op MainStage. Ondanks de regen, die aan het einde van de middag plaats maakte voor de zon, genoten bezoekers van een feestelijk festival.

Met 15 podia verspreid door heel Wageningen had het Bevrijdingsfestival Gelderland een divers programma waarbij alle muziekgenres aan bod kwamen. De podia in de stad werden samen met lokale ondernemers vormgegeven, dat zorgde voor een programmering voor en door Wageningers. Op MainStage stonden bekende namen als Goldband, de Sven Hammond XL band, Roxeanne Hazes en $hirak. Aan het begin van het festival, om 14.00 uur, ging ook over Wageningen een fikse bui. Aan het einde van de middag brak de hemel open en maakte de regen plaats voor zon, waarmee een opgetogen stemming ontstond in de stad.

Tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 werd de bevrijding van Nederland herdacht. Hierbij waren staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat, de Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim, de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, professor Pieter van Vollenhoven, 8 militaire attachés en een tientallen WOII-veteranen aanwezig. Ook de ambassadeurs van de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië waren naar de Stad der Bevrijding gekomen. Aansluitend gingen de 17 Britse WOII-veteranen voorop in het Bevrijdingsdefilé met 1.500 deelnemers die hen volgde. In een eervolle parade trokken ze door Wageningen waar toeschouwers rijen dik langs de route hun eer bewezen.

Burgemeester Floor Vermeulen kijkt terug op een geslaagde Bevrijdingsdag 2023: "Ik zag vanochtend als vanouds veel toeschouwers bij het defilé van de dappere veteranen. En daarna een fantastisch bevrijdingsfeest waar maar weinigen zich hebben laten afschrikken door de regen. Het was een mooie, waardige en vooral heel erg feestelijke dag."

“Het is goed dat juist in deze tijd oorlog op het Europese continent, er veel mensen bij elkaar komen in de Stad der Bevrijding om de vrijheidsboodschap te ondersteunen. Grote complimenten aan alle vrijwilligers, partners en de lokale horeca die het mogelijk maken om dit inhoudelijke programma aan een groot publiek te presenteren”, aldus Chris Janssen, directeur van Wageningen45

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag en verkorte jaarrekening 2023 / ANBI publicatie 2023

 

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI