Bevrijdingsvuur markeert nieuw jaar van herdenken en koesteren

19/09/2022

Bevrijdingsvuur markeert nieuw jaar van herdenken en koesteren

Op 18 september wordt in Eindhoven jaarlijks de start van de bevrijding herdacht. In het bijzijn van WOII-veteraan Joe Cattini, delegaties uit Engeland en Frankrijk en samen met burgemeester van Wageningen, Floor Vermeulen, voorzitter van Wageningen45, Tanja Haseloop en de lopers van atletiekvereniging Pallas ’67 waren we getuige van een deze ceremonie.

De kersverse burgemeester Jeroen Dijsselbloem, oud inwoner van Wageningen, ontving het Bevrijdingsvuur uit handen van een twintigtal wielrenners uit Bayeux in Frankrijk. Het was voor hem de eerste keer dat hij het Bevrijdingsvuur mocht ontsteken in Eindhoven. Dijsselbloem: “De verschrikkingen in de Oekraïne tonen aan hoe broos en kwetsbaar vrijheid is. We moeten ons bewust zijn van de waarde van de vrede en veiligheid en daar dus altijd, samen voor staan. Vrijheid is een kwetsbaar goed, ons dierbaarste goed”.

Burgemeester Floor Vermeulen nam vervolgens samen met een loper van atletiekvereniging Pallas’67 het vuur over. In de nacht van 18 op 19 september hebben de lopers van Pallas ’67 het vuur naar Wageningen gebracht waar het in de ochtend is overhandigd aan de kinderburgemeester (Kathy), die samen met burgemeester Vermeulen, klaar stond om het vuur in ontvangst te nemen. Zo werd het Bevrijdingsvuur ververst vlak bij het Nationaal Bevrijdingsmonument op het 5 Mei Plein. Een traditie die jaarlijks de start van een nieuw jaar van herdenken en koesteren markeert.

In de avond van 4 op 5 mei, wanneer we ieder jaar van herdenken naar koesteren gaan, zal het vuur weer worden doorgegeven aan de 14 Verschilmakers en aan duizenden lopers die het vuur naar alle gemeenten in Nederland zullen brengen. Een landelijk herkenbaar symbool waarmee we de vrijheid op 5 mei koesteren.

Vanaf 22 september kunnen de lopers zich weer opgeven voor de Bevrijdingsvuurestafette van 2023. Kijk voor meer informatie op: https://wageningen45.nl/bevrijdingsvuurestafette.

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag & Verkorte Jaarrekening 2022 / Publicatieplicht ANBI-status 2021

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI