Kom op 3 mei naar: Wereldgesprekken, Free media for a free society

24/04/2023

Kom op 3 mei naar: Wereldgesprekken, Free media for a free society

“Free media for a free society”  

Over twee jaar is het 80 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd en de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. De verhalen worden via media nog steeds doorverteld. Zoals media altijd al een rol spelen in conflicten, zelfs al in de Romeinse tijd!   

Verhalen over (on)vrijheden bereiken ons met dagelijkse regelmaat. Maar hoe vrij zijn de media zelf eigenlijk? In 1945 werden we niet alleen bevrijd van de Duitsers maar ook van censuur in de media. Hoe is het nu, 78 jaar later, gesteld met de vrijheid van media? En welke gevaren schuilen er voor de samenleving zonder vrije media? Met andere woorden: Wat is de relatie tussen vrije media en onze eigen vrijheid?  

Met een divers expertpanel wordt het belang, de macht én de uitdagingen van vrije media besproken. Journalist Frénk van der Linden, met WUR student Marleen Lubberdink als sidekick, gaan op zoek naar een toekomstperspectief en nodigen het publiek uit om vragen te stellen aan de experts. 

Pien van der Hoeven schrijft en geeft les over media en oorlog, over journalistiek en politiek en over Amerikaanse en Nederlandse geschiedenis. In dit Wereldgesprek beschrijft zij de rol van media tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaat dieper in op hoe de vrijheid van media na de oorlog vorm kreeg. Saskia Loomans, journalist voor NOS, geeft ons een inkijkje achter de schermen bij het populairste nieuwsplatform onder jongeren: NOS Stories. Sakir Khader, journalist en documentairemaker, deelt zijn ervaring en reflecteert op de verantwoordelijkheid van media om verslag te doen van conflictsituaties. Sanne Kruikemeier, hoogleraar Digitale Media en Samenleving aan de WUR, neemt ons mee in haar onderzoek naar depolarisatie en haar aanbevelingen voor het toekomstperspectief van vrije media.   

Wageningen45 vernieuwt Wereldgesprekken in samenwerking met Wageningen University and Research 
In 2025 hopen we 80 jaar vrijheid in Nederland te koesteren. In de komende jaren zullen de rechtstreekste WOII-getuigen, de oren en ogen van de bevrijding in 1945, ons ontvallen. De getuigenissen van de WOII-veteranen, de verschilmakers van toen, slaan we op in ons geheugen! Maar het dwingt ons ook om de verschilmakers van nu en morgen te zoeken! In de Wereldgesprekken laten we hen aan het woord: welke rol vervullen deze verschilmakers in het koesteren en beschermen van vrijheid? En wat kun jij doen?  

Je bent van harte uitgenodigd voor het tweede Wereldgesprek in de serie 'Freedom: a future perspective' van 19.00 - 22.00 uur op woensdag 3 mei in Omnia, op de WUR-campus.  

Programma 3 mei 
19.00 uur Inloop  
19.30 uur Aanvang, welkom door Frénk en W45 (Chris) met Rens Buchwaldt (WUR) en burgemeester Floor Vermeulen  
19.45 uur Wereldgesprek: Free media for a free society  
21.00 uur Einde, naborrel  
22.00 uur Einde event  

*Het Wereldgesprek zal in het Engels gevoerd worden 

Over de locatie 
Deze bijzondere editie van Wereldgesprekken vindt plaats op de nieuwste evenementenlocatie van de WUR Campus, Omnia!  

Omnia  
Gebouw 105  
Hoge Steeg 2  
6708 PH Wageningen   

Parkeermogelijkheden 
Direct bij de hoofdinvalswegen van Wageningen staat Wageningen Campus aangegeven. Volg op de campus de P-route naar P1. Vanaf alle grote parkeerplaatsen staat de route aangegeven naar de afzonderlijke gebouwen op de campus. Het gebouwnummer van Omnia is 105.   

Openbaar Vervoer 
Er is een bushalte voor de campus.   

Je kunt je registreren voor het Wereldgesprek met een bericht naar contact@wageningen45.nl. We kijken ernaar uit je te mogen ontvangen!  

*RTV Rijnstreek maakt opnames en zendt het Wereldgesprek op 4 mei uit op tv. Met het bijwonen van het evenement ga je akkoord met die beeldopnamen

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag & Verkorte Jaarrekening 2022 / Publicatieplicht ANBI-status 2021

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI