Wageningen haalt €17.840 op voor Oekraïne tijdens Benefietconcert

17/05/2022

Wageningen haalt €17.840 op voor Oekraïne tijdens Benefietconcert

Onder leiding van Victoria Koblenko werd op 4 mei een muzikale ode aan vrede en veiligheid gebracht. In totaal werd met de kaartverkoop, speciale Oekraïne-pins én bijdragen van de Gemeente Wageningen en (lokale) ondernemers, €17.840 opgehaald voor de oorlogsslachtoffers Oekraïne! Het opgehaalde bedrag gaat naar Steunfonds Vluchtelingen Wageningen, VluchtelingenWerk Nederland en Stichting Breath Care for Kids. Vanuit de wens om ook tijdens 4 en 5 mei de solidariteit met Oekraïne te tonen zette Wageningen op 4 mei, in samenspraak met Welsaam, de schouders onder een speciaal Benefiet Herdenkingsconcert - Wageningen voor Oekraïne.

Met talloze vrijwilligers in samenwerking met Omroep Gelderland, Ticketcounter en alle facilitaire partijen rondom Bevrijdingsfestival Gelderland kwam deze bijzondere toevoeging aan de herdenking op 4 mei tot stand. Door bijdragen van Gemeente Wageningen en verschillende (lokale) ondernemers konden bovendien vluchtelingen uit omliggende opvanglocaties, gastgezinnen en leerlingen uit internationale schakelklassen worden uitgenodigd voor het concert. Bovendien heeft Wageningen45 in aanloop naar 4 en 5 mei, in samenwerking met Welsaam verschillende informatiemomenten georganiseerd. Om zo alle vluchtelingen (ook uit andere landen) mee te nemen in het doel van het Benefietconcert én de gehele programmering van 4 en 5 mei.

Muziek vertelt al eeuwenlang verhalen over landsgrenzen en door taalbarrières heen. Zoals President Zelensky tijdens de uitreiking van de Grammy’s uitsprak: “de bombardementen brengen stilte in Oekraïne, laat muziek vanuit de hele wereld die stilte opvullen om het verhaal van ons land te vertellen”. Daarom sloeg Wageningen45, samen met gemeente Wageningen en talloze (lokale) ondernemers met het Benefiet Herdenkingsconcert een brug tussen 77 jaar vrijheid en de huidige onvrijheden in de wereld, waarvan de oorlog in Oekraïne een hartverscheurend voorbeeld is.

Victoria Koblenko presenteerde het concert met optredens van Jim Bakkum, Livv, Sofia Dragt, Marc Floor, Chila Collective, Contraire, Wolke, Maya Fridman, Vitaly Vatulya, Martijn Adelmund, Ivanka de Ruijter en Ellen van der Kolk. Zij brachten verhalen over het herdenken van de Tweede Wereldoorlog, over elkaar vinden in muziek in de harde actualiteit van vandaag én hoe we samen het verschil kunnen maken in het koesteren van vrijheid. Omroep Gelderland deed live verslag van het Benefiet Herdenkingsconcert, kijk de uitzending hieronder terug! 

We leven in een uitzonderlijke tijd. De oorlog in Oekraïne is voor velen de eerste keer waarbij het begrip ‘vrijheid’ heel voelbaar onder druk staat. Het maakt pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar vrede en veiligheid is. Juist nu is het herdenken en koesteren van de vrijheid ontzettend belangrijk. Dat doen we met onze blik op de wereld. Jaarlijks vraagt Wageningen45, vanuit de ‘Stad der Bevrijding’, aandacht voor het schokkende feit dat er sinds de Tweede Wereldoorlog, wereldwijd nog geen dag zonder oorlog is geweest. En was er dit jaar op 4 en 5 mei veel aandacht voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne: want samen kunnen we een verschil maken!

 

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag en verkorte jaarrekening 2023 / ANBI publicatie 2023

 

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI