WOII-veteranen geëerd in Tafel van Verschilmakers Special

21/09/2022

WOII-veteranen geëerd in Tafel van Verschilmakers Special

"People think war is something glorious, we have to tell them: there is no funny war!" 

Kenneth Hay - Essex Regiment

 

Vanaf 9 september kwamen 20 internationale WOII-veteranen (bevrijders) naar Nederland voor een speciale tour. De route ging uiteraard langs de belangrijkste oorlogsmonumenten als de Grebbeberg, herdenking Slag om Arnhem én oorlogsbegraafplaatsen Oosterbeek en Margraten. In Wageningen werden de deze 20 verschilmakers ontvangen door het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) in Hotel De Wereld. In een Tafel van Verschilmakers Special vertellen zij, de directe ooggetuigen, over de verschrikkingen van een oorlog, over het belang van vrede en veiligheid en over hoe iedereen een verschil kan maken!

In deze Tafel van Verschilmakers Special nemen vier veteranen ons mee in hun herinneringen aan de oorlog. Hoe zijn ze begonnen, wat troffen ze aan? "Het idee van een British Liberation Army (BLA) sprak me aan. We kwamen als vrienden niet als veroveraars." alsdus Mervyn Kersh.
 

"The way, it always has been, is what you can give not what you can get. That's why we have to help the Ukrainians"

Mervyn Kersh - British Liberation Army
 
Wat zijn de lessen van de veteranen, hoe stop je bijvoorbeeld een oorlog? Kenneth Hay: "Het antwoord is liefde. Liefde voor je naasten, voor je buren, je familie en vrienden. En als je kunt, dat is het allermoeilijkste, heb zelfs je vijanden lief: zo stop je oorlogen!"
 
Tijdens de 10-daagse tour lag de nadruk op de herdenking van Operation Market Garden en het eerbetoon van Nederland aan deze bijzondere groep veteranen, de bevrijders van Nederland. Op dit moment eren we de laatste generatie WOII-veteranen, de verschilmakers voor de vrijheid die wij nu kennen. Extra speciaal was dat de reis naar Nederland dit jaar, voor het eerst sinds het uitbreken van de pandemie, weer door kon gaan. En tegelijkertijd is het evident dat het (een van) de laatste editie(s) met directe getuigenissen is. Daarom werd door de Stichting Nederland Amerika een bijzonder programma samengesteld om onze bevrijders extra in het zonnetje te zetten en hen een onvergetelijke reis aan te bieden.
 

Deel dit online

Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op WhatsApp

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag & Verkorte Jaarrekening 2022 / Publicatieplicht ANBI-status 2021

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI