Programma 5 mei

staat in het teken van het koesteren van de vrijheid

Bekijk hier het programma voor 4 mei

Bekijk hieronder het programma voor 5 mei 2024. 

 

12.00 uur | Nationale Herdenking Capitulaties 1945

De Nationale Herdenking Capitulaties 1945 vindt elk jaar plaats bij het Nationaal Bevrijdingsmonument op het 5 Mei Plein in Wageningen. Deze internationale herdenking bevat meerdere traditionele onderdelen zoals een fly-by van zes historische vliegtuigen, de kranslegging door de Burgemeester van Wageningen en voorzitter van Wageningen45, the Last Post, een minuut stilte, het Wilhelmus tezamen met het hijsen van de Nederlandse vlag en tot slot de vlaggenceremonie waarbij de hymne van Wageningen45 wordt uitgevoerd door het Orkest Koninklijke Marechaussee. Onze stad kan niet wachten om de veteranen weer te eren en te bedanken. De Nationale Herdenking Capitulaties 1945 wordt uitgezonden door onze mediapartners: Omroep Gelderland en de NOS.
 

Lees meer

 

12.35 uur | Vrijheidsdefilé

Aansluitend aan de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 start het Vrijheidssdefilé. De bevrijding door de geallieerden was ook de start van een brede internationale militaire samenwerking. Tot op de dag van vandaag beschermen we met onze internationale partners vrede en veiligheid. Die samenwerking maken we zichtbaar in het vernieuwde Vrijheidsdefilé (voorheen Bevrijdingsdefilé). Dit jaar lopen in ieder geval mee: België, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Met de internationalisering van het defilé brengen we in de aanloop naar 80 jaar vrede een ode aan de internationale militaire samenwerking.

Lees meer

 
 

13.00 uur | Bevrijdingsfestival Gelderland 2024

Het Bevrijdingsfestival Gelderland is onmisbaar in Wageningse straten op 5 mei. Met verschillende podia en een grote variatie aan muziek, kunst en cultuur was er voor alle bezoekers een aansprekend aanbod. Uitgangspunt is: Van massa naar inhoud. Samen met de lokale ondernemers, betrokkenen en initiatiefnemers wordt een zo breed mogelijke programmering neergezet. 
 
Lees hier meer 
 

13.00 uur | Vrijland kinderplein

Op 5 mei is er een plein speciaal voor kinderen: Vrijland!

In Vrijland zijn kinderen de baas. Wat zou jij doen als je de baas was van Vrijland? We gaan samen ons mooiste land maken op een levensgrote landkaart, én we maken op deze dag een speciaal Vrijlandlied met een troubarour.

In Vrijland doe je waar je zin in hebt:  je blaast er de grootste bellen die je ooit hebt gezien,  gaat de stoep kleuren met de vrolijkste kleuren en je mag jezelf laten schminken zoals jij dat wil. Geef kleur aan het Behang van de Burgemeester, laat zien hoe sterk je bent in ons klimbos en ga daarna chillen in de leeshoek.

Maar…we gaan ook terug in de tijd: je kunt op de foto met Sjoerd de Vrij en zijn legerjeep.  Of, ga naar Museum Casteelse Poort, dat is deze dag speciaal voor kinderen geopend!  

Als je honger hebt, is er verse Vrijheidssoep! Dorst? Dan hebben we heel veel appelsap met iets lekkers! En voor je ouders een vers bakje koffie of thee.

We zijn van 13.00 tot 18.00 uur open en je vindt ons op Wallenpad bij het Bowlespark. Tot dan!  

13.45 uur | Meet & Greet in Arboretum

De Meet & Greet is ook in 2024 dé plek waar veteranen en bezoekers kunnen genieten van verschillende activiteiten zoals muziekkorpsen, marktkramen en exposities van oorlogsmusea. Daarnaast is het de plek waar alle veteranen, die deelnemen aan het Bevrijdingsdefilé, zich verzamelen en voorbereiden. De Meet & Greet zal weer plaatsvinden in het Belmonte Arboretum, een historisch park op een schitterende locatie. De historische militaire voertuigen die aan het Bevrijdingsdefilé deelnemen, staan opgesteld langs de Generaal Foulkesweg. 

17.30 uur | Vrijheidsmaaltijd 2024

Vrijheidsmaaltijd 2024: schuif aan en koester de Vrijheid aan tafel!

En niet zomaar een tafel... Op Bevrijdingsdag kun je in Wageningen in Vrijheid dineren aan misschien wel de langste tafel van Nederland: 400 meter. Met zo'n 790 dinergasten koesteren we 79 jaar Vrijheid met heerlijk eten uit de wereldkeuken, muziek en cultuur! Een uniek samenkomen op de Generaal Foulkesweg, dit wil je niet missen. 

Reserveer nu hier jouw plek voor de Vrijheidsmaaltijd via Food of Cultures, voor jouw deelname aan vragen we een bijdrage van €15,- per persoon. 

Details (onder voorbehoud)
-Locatie: Generaal Foulkesweg, Wageningen
-17.30 uur: Vrijheidsmaaltijd geopend
-20.30 uur: Einde diner

Wageningen 45 presenteert de Vrijheidsmaaltijd in samenwerking met Food of Cultures, Bblthk Wageningen, Hotel de Wereld en het Vrijheidskwartier. De Vrijheidsmaaltijd wordt mede mogelijk gemaakt door VFonds en Provincie Gelderland. 

@wageningen45

@wageningen45

Volg @wageningen45

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag & Verkorte Jaarrekening 2022 / Publicatieplicht ANBI-status 2021

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI