Programma 4 mei

staat in het teken van herdenken

Bekijk hier het programma van 5 mei

Bekijk hieronder het programma voor 4 mei 2023. 

11.00 uur | Herdenkingsexpositie

In 2017 organiseerde de Wageningse 4Meiwerkgroep voor het eerst een herdenkingsexpositie. Want op 4 mei herdenken wij alle Wageningse slachtoffers maar wie kende toen hun verhalen en die van de stad?

De werkgroep krijgt medewerking van vele Wageningers. Van ooggetuigen die hun persoonlijke verhaal vertellen, van partijen die de historie en WOII van Wageningen onderzoeken en (beeld)materiaal leveren voor de expositie. Vele Wageningers, oud en jong, hebben de expositie al bezocht en in de afgelopen jaren zien groeien. 

De herdenkingsexpositie is alleen op 4 mei te bezichtigen in de Grote Kerk op de Markt, van 11.00 tot 18.00 uur en van 20.15 tot 21.30 uur. Het programma vind je hier!

15.00 uur | Expositie Technova College 'Hedendaagse Verschilmakers'

Wie zijn de nieuwe verschilmakers?
Met die vraag zijn de studenten van het Technova College aan de slag gegaan. Ze zijn op zoek gegaan naar hun verschilmakers, mensen die op kleine of grote schaal in hun leven het verschil hebben gemaakt. Aan de hand van portretten, illustraties of andere creatieve composities nemen zij ons in deze open expositie mee, ieder met een eigen verhaal.

Deze expositie is te zien tot 6 mei in het Belmonte Arboretum. Benieuwd naar deze verhalen?

Lees meer

 

19.00 uur | Stille Tocht & Dodenherdenking Wageningen

In heel Nederland herdenken wij de slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door geweld zijn omgekomen. Wij herdenken zowel de slachtoffers uit oorlogssituaties als zij die omkwamen bij vredesoperaties. In Wageningen staan we stil bij de lokale slachtoffers en wat het voor inwoners van onze stad betekende en nog steeds betekent.

Voorafgaand de Stille Tocht is er een herdenkingsdienst in de Johannes de Doperkerk, deze start om 18.15 uur. De herdenking en het startpunt van de Stille Tocht is bij de Johannes de Doperkerk om 19.00 uur. Om 19.50 uur is de aankomst bij ‘Monument voor de Gevallenen’ aan de Costerweg. Hier vindt om 20.00 uur de Dodenherdenking, 2 minuten stilte, plaats gevolgd door het Wilhelmus en de kranslegging. 

 

20.00 uur | Dodenherdenking

In heel Nederland herdenken wij de slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door geweld zijn omgekomen. Wij herdenken zowel de slachtoffers uit oorlogssituaties als zij die omkwamen bij vredesoperaties. In Wageningen staan we stil bij de lokale slachtoffers en wat het voor inwoners van onze stad betekende en nog steeds betekent.

Samen kunnen we 2 minuten stilte in acht nemen bij het ‘Monument voor de Gevallenen’ aan de Costerweg. Dit kan natuurlijk ook thuis, op het werk of onderweg (op een veilige manier). 

21.00 uur | Herdenkingsconcert: 'Klanken van Medemenselijkheid'

"Empathie als sleutel naar vrijheid”- Columniste Natascha van Weezel vertelt het verhaal van haar Joodse grootouders die met moed, bluf en doorzettingsvermogen de oorlog overleefden. En, niet in de laatste plaats, doordat onbekenden haar grootouders op belangrijke momenten durfden te helpen zonder eigenbelang. Deze volstrekt onbekenden speelden een onmisbare rol in het verwerven van hun vrede, vrijheid en veiligheid. Ze maakten het verschil voor de grootouders van Natascha. Op 4 mei wordt de voordracht van dit verhaal van medemenselijkheid bekrachtigt met een, speciaal gearrangeerde, muzikale vertolking door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Deze voorstelling laat ons zien hoe we zelf het verschil kunnen maken door het tonen van empathie aan onze medemens. 

Kom ook naar het vrij toegankelijke Herdenkingsconcert: Klanken van Medemenselijkheid op 4 mei van 21.00 tot 22.00 uur op de MainStage (WICC-terrein) van het Bevrijdingsfestival. Het verhaal van Columniste Natascha van Weezel wordt muzikaal ingekleurd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso met zang van Sergeant-Majoor van de Luchtmobiele Brigade, Dennis Kroon (o.a. bekend van The Voice of Holland). De presentatie van de avond is in handen van Amara Onwuka. Doordat het Herdenkingsconcert is geprogrammeerd tussen de Dodenherdenking en Het Vuur van de Vrijheid, kan Wageningen45 een avondvullend programma presenteren op 4 mei. Bekijk het hele programma dat in het teken staat van herdenken en koesteren op wageningen45.nl.

23.00 uur | Vuur van de Vrijheid

De Bevrijdingsvuurceremonie zal dit jaar, op 4 mei 2023, wederom een grote nationale uitstraling krijgen door een unieke samenwerking tussen Wageningen45, de NOS, Theater na de Dam en XSAGA. “Vuur van de Vrijheid”, op NPO 1, op de late avond van 4 mei, na de Nationale Dodenherdenking is de opmaat naar de traditionele ontsteking van het Nationaal Bevrijdingsvuur. Hotel De Wereld en het 5 Mei Plein zullen voor deze avond een symbolisch decor vormen voor de verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Na afloop van dit programma wordt het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei Plein. Dat gebeurt wederom door de Verschilmakers, die op hun eigen manier het verschil maken voor onze vrijheid.
 
Op het 5 Mei Plein is ruimte om op aangewezen plekken de ceremonie van dichtbij te volgen. Vanwege de muzikale en theatrale aankleding van de ceremonie is de ruimte beperkt. 

Lees meer

 

00:00 | Nationale Bevrijdingsvuurestafette 2023

Aansluitend op de Bevrijdingsvuurceremonie, gaat de Nationale Bevrijdingsvuurestafette van start. Ongeveer 1700 lopers van ca. 100 loopgroepen verspreiden in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur over heel Nederland. 14 Verschilmakers brengen dit vuur de volgende dag, op 5 mei, naar alle 14 Bevrijdingsfestivals verspreid over heel Nederland waarmee de festivals geopend worden. 

Lees meer

 
Het laatste nieuws

Het laatste nieuws

Bekijk alles

06/05/2024

Wageningen koestert de vrijheid met 16 WOII-veteranen op Bevrijdingsdag

Lees meer

Wageningen45

Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) is een platform voor vrede en vrijheid en heeft ten doel het herdenken van de capitulaties, vieren van de verkregen vrijheid en aandacht te vragen voor de wereldwijde vraagstukken van Vrede, Vrijheid en Veiligheid vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding.

Wageningen45 is een culturele ANBI:
Jaarverslag en verkorte jaarrekening 2023 / ANBI publicatie 2023

 

Activiteiten

Contact

Postadres
Postbus 1
6700 AA Wageningen

Bezoekadres
Niemeijerstraat 1
6701 CL Wageningen

0317 – 492522
contact@wageningen45.nl

Privacyverklaring

Wageningen45 InstagramWageningen45 TwitterWageningen45 Facebook

© Copyright Wageningen45 - ANBI